Zencefil birçok hastalığa şifa ve mutfaklarda lezzet katmak için geçmişten günümüze yaklaşık 2000 yıldır dünyanın değişik ülkelerinde değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Bu bitkinin soğuk algınlıklarına çok iyi geldiği de bilinen bir gerçek.
Faydaları:
Kalp ritmini düzenler.
Mide bulantılarını giderir. Böylece kemoterapi hastalarında ve hamilelerde konfor sağlar.
Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir
Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar
Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
Nefes almayı kolaylaştırır. Ayrıca solunum yollarını açar. Bunun için soğuk algınlığı döneminde çok işe yarayacaktır.
Kanın yapısını daha akışkan hale getirir. Bu sayede kalp daha rahat çalışır.
Vücut ısısını arttırır. Bunun için zayıflama reçetelerine girmiştir.
Güçlü bir antoksidandır
Kalp ritminin düzene girmesini sağlar
Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir. Bunun için bin yıllardır kullanılmaktadır
Baş ağrılarını giderici özelliği vardır
Uyku kalitesini arttırır.
Kolestrolü düşürür
Zencefil Çayı:
1 tatlı kaşığı Zencefil
1 bardak suya konulur.
Kaynama noktasına kadar ısıtılır, sonra kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılır, tatlandırılarak yemeklerden önce çay gibi içilir. İçerisine limon ve bir tatalı kaşığı kestane balı ilave edilebilir.
ZENCEFİL SEÇME VE SAKLAMA
Arık taze ya da kuru zencefili her yerden temin etmek mümkün. Ama taze zencefil aktif bileşenler açısından daha da zengin olduğu için baş tacı…Zencefil, soyulmamış bir şekilde bırakılırsa üç haftaya kadar buzdolabında tazeliğini koruyabilmektedir. Ama soyulmamış bir şekilde dondurucuda depolanan bu bitki altı ay kadar saklanabilir.
Kurutulmuş zencefil tozu, karanlık, serin ve kuru yerde ağzı sıkıca kapatılmış cam kap içinde tutulmalıdır. Ayrıca alternatif olarak, saklama konusunda bir yıldan daha fazla saklayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz.
Makaleden memnun kaldıysanız diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.