Sürekli duyuyorsunuzdur. ‘Kolajen iç iyi gelir. Cildin gençleşir, saçların canlanır, eklemlerin güçlenir.’

Peki doğru mu?
Doğruysa bu kadar ürün arasından nasıl seçebilirsiniz?
Kolajen, birçoğunun diyetlerine eklediği popüler bir besin takviyesidir, ama Neden?
Kollajen ne yapar?
Bilim ve araştırma kolajen hakkında ne diyor?

 

Katherine Du/NPR
ATALARIMIZ da KOLAJEN YİYORDU!

Kolajen çok eski zamanlardan beri tüketilen bir besindi. Aslında, doğal olarak bugün çoğumuzdan daha fazlasını tükettiler çünkü bir hayvanın deri, kıkırdak ve kemik gibi en çok kolajen içeren kısımlarını kolayca kullandılar. Mesela; kelle-paça, işkembe, kemik suyu…

Önce şunu söyleyeyim. Evet kolajen oldukça faydalı bir besin takviyesidir. İşin bilimsel tarafına gelince;

Kolajen Türleri Nedir?

En az 16 çeşit kolajen vardır, ancak vücuttaki kolajenin %80-90’ı tip I, II ve III’tendir.

Kolajen takviyeleri işe yarıyor mu?

Tip I: Bu, en bol bulunan kolajen formudur ve tendonlarda ve vücutta bulunur. Saç, cilt, tırnak, kan damarı ve diş sağlığı için önemli bir yapı taşıdır. 5

Tip II: Bu tip kolajen yapısı en sık eklem kıkırdağında bulunur. 6

Tip III: Bu ikinci en bol kolajen formudur ve her zaman Tip I kolajen ile birlikte bulunur.

Tüm kolajen diyet takviyeleri farklılık gösterecek olsa da, Tip II’ye özgü bazı takviyeler olmasına rağmen, birçoğu Tip I ve Tip III’ün bir kombinasyonudur.

Sadece bir hap atarak veya kolajen açısından zengin yiyecekler yiyerek cildinizi, saçınızı, tırnaklarınızı ve eklemlerinizi gerçekten iyileştirebilir misiniz?

 

  • Cilt, Saç ve Tırnaklar İçin Kollajenin Faydaları; Cildin yapısal bütünlüğünü ve elastikiyetini iyileştirmeye ek olarak, Tip I ve III kolajen tüketimi, cildin nemi tutma yeteneğini de geliştirir ve çalışmalara göre daha sağlıklı ve daha genç görünen cildi destekleyen UVB foto hasarıyla savaşabilir. Kırılgan tırnakları inceleyen altı aylık bir çalışmada, araştırmacılar, günlük kolajen takviyesinin tırnak büyümesinin artmasını ve kırılgan tırnakların iyileşmesini, kırık tırnak sıklığında belirgin bir azalmaya yol açtığını buldular.

  • Eklemler İçin Kollajenin Faydaları; Araştırmalar, kolajenin eklem ağrısını ve kemik yoğunluğu kaybını azaltabileceğini ve önleyebileceğini öne sürüyor.

  • Osteoartrit ve Osteoporoz İçin Kollajenin Faydaları; Genel olarak, faydalı etkiler için potansiyel olsa da, mevcut bulgular ağrı yönetiminde net bir faydası gözlenmemiştir.

  • Sindirim için Kollajenin Faydaları; Yapılan bir çalışmada kolajen ve kolajen hidrolizatı içeren tedaviler, mukozal hasarın azalmasına ve hasarlı mukozanın daha hızlı yenilenmesine neden olduğu için, ülseratif koliti olan bireylerin kolajen veya kolajen peptitleri tüketmenin yararlarını görebileceğini bulmuştur.

 

Hidrolize kolajen, kolajen peptitleri ve jelatin arasındaki fark nedir?

Jelatin , kolajenin denatüre formudur, ancak diğer kolajen formlarından farklı bir yapıda paketlenir. Tam uzunluktaki proteinin kısmi hidrolizi (parçalanması) ile oluşturulur ve kullanılan ekstraksiyon işlemine bağlı olarak jelatin, kolajen ile aynı amino asit içeriğine sahip olmasına rağmen fonksiyonel özelliklerde değişiklik gösterebilir. Kolajenin pişmiş formu olarak da kabul edilen jelatin, genellikle biyoyararlanımını azaltan kapsamlı bir işleme tabi tutulur. Jelatin, sıcak suyla iyice karışır ve soğutulduğunda yapışkan bir katı haline gelir.

Hidrolize kolajen (ayrıca kolajen hidrolizat olarak da adlandırılır), özütlenen ve kurutulan (beyaz bir toz halinde) tam uzunluktaki kolajen proteinin enzimatik parçalanmasının (veya hidrolizinin) sonucudur. Farklı tiplerde ve kolajen peptit kombinasyonlarının bir karışımını içerir. Daha küçük boyutu nedeniyle hidrolize kolajenin sindirimi ve kullanımı daha kolaydır. Hidrolize kolajenin absorpsiyon oranının, gıdada sadece %27 veya daha az olmasına kıyasla %90’ın üzerinde olduğu söylenir.

Kollajen peptitleri (hidrolize kolajen ve kolajen hidrolizat için başka bir isim), tek tek kolajen iplikleri arasındaki moleküler bağların peptidlere parçalanmasını içerir. Bunlar, biyolojik aktiviteye sahip, genellikle 2 ila 20 amino asit kalıntısı uzunluğunda spesifik peptit parçalarıdır. Daha küçük boyutları nedeniyle bu peptitler daha yüksek biyoyararlanım gösterir ve kan dolaşımına daha iyi emilir. Kolajen peptitler, sıcak veya soğuk sıvılarla iyi karışır ve bu karışımlar, oda sıcaklığında ve soğukken sıvı kalır.

Kollajen Yan Etkileri

Birçok çalışma kolajeni genel olarak güvenli bir bileşen olarak kabul etse de, birkaç potansiyel yan etkisi vardır.

Hiperkalsemi: Bazı kişilerde, özellikle köpekbalığı kıkırdağı gibi bazı deniz kolajen kaynaklarında yüksek kalsiyum konsantrasyonları nedeniyle yüksek kalsiyum seviyeleri oluşabilir. Özellikle aynı anda herhangi bir kalsiyum takviyesi alıyorsanız dikkatli olun.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları: kolajeninizin kaynağını kontrol ettiğinizden emin olun – kolajen kaynağına (örneğin inek, kabuklu deniz ürünleri, balık) karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa, muhtemelen o kolajene de reaksiyonlarınız olacaktır.

Ağızda kötü tat: Pek çok kolajen peptit takviyesi tatlandırılmamışken ve tüketiciler tatta gözle görülür bir farklılık rapor etmese de, bazı kişiler tüketimin ardından ağızlarında kötü bir tat yaşayabilirler.

İştah bastırıcı: kişiye bağlı olarak bu bir yan etki veya fayda olabilir. Çalışmalar, jelatin ve kolajenin tokluğu artırdığını ve bunun da daha sonraki öğünlerde iştahı ve alımı etkileyebileceğini göstermiştir. ( Bun kötü bir yan etki olmaya bilir 😊)

Bir kolajen takviyesi düşünüyorsanız, Bu kolajen peptit markalarını şahsen denedim (bağlı şirket bağlantıları aşağıdadır) ve kişisel olarak hiçbir sorun yaşamadım.

https://www.exporgin.com/lagom-collagen-tr/

https://www.exporgin.com/voonka-beauty-collagen-shake-drink-mix-15-sase/

https://www.exporgin.com/day2day-the-collagen-beauty-intense-kollajen-7-sase-x-12-gr/

  

Kolajeninizi Doğal Olarak Nasıl Artırırsınız?

Bol bol Tüket

Genel olarak iyi bir sağlık için vitamin-minerallerle dolu beş besin grubundan bütün gıdalar meyve ve sebzeler, tam tahıllar, süt ürünleri, yağsız etler, kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller

Yağsız et, balık, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller, mercimek ve tofu gibi protein içeriği yüksek gıdalar. Gün boyunca çeşitli protein kaynakları seçmek vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olabilir.

C vitamini (brokoli, filiz, kuş üzümü ve turunçgiller gibi) ve bakır (fındık, tohum, sakatat olarak da bilinen sakatat ve deniz ürünleri) açısından zengin besinler. Bu besinler özellikle vücudun kolajen üretimi için gereklidir.

Aman ha dikkat…

Çok az besin içeren veya hiç içermeyen ultra işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here